Kako izbjeći opuštene obraze

Kad starimo, koža na obrazima počinje opadati i tada se kaže da čovjek gubi čar mladosti. Do tog vremena obrazi tonu u jagodice i vise do brade …

Obrazi su najveći dio lica. Mogu se usporediti s dvije rastegnute plahte koje prekrivaju lice od čeljusti do sljepoočnica i od ušiju do nosa.

Kad starimo, koža na obrazima počinje opadati i tada se kaže da čovjek gubi čar mladosti. Do tog vremena obrazi tonu u jagodične kosti i vise do brade.

Možda još niste dosegli ovu fazu, ali mogu vas uvjeriti da će s vremenom početi lebdjeti kao dvije prazne vreće ako odmah ne počnete raditi na njima.

Opuštena koža na obrazima
Vidjeti razliku između opuštenog i čvrstog obraza je najteža stvar koju morate naučiti. Ali ako naučite osjetiti kako se mišići obraza stežu i kako se opuštaju, možete ih tonirati i oni će vas “slušati”.

Kod muškaraca, kod žena, prvi znak starenja je nabor na čeljusti, što zapravo ne bi trebalo biti.

Da bismo u potpunosti shvatili ružnoću opuštenih obraza, prvo moramo razumjeti važnost obraza na licu.

Mišićne skupine ispod obraza igraju važnu ulogu u svakodnevnom životu, pomažu u žvakanju hrane, a postavlja se pitanje jesu li obrazi “vrećice” za hranu, za njezino spremanje (kao hrčci ili vjeverice)?

KAKO se hranimo i ŠTO jedemo, naime, najizravnije utječe na pokrete koje izvode mišići lica (uključujući i obraze).

Ako ste navikli trpati veliku količinu hrane u usta, onda će se, naravno, dio hrane nakupiti iza obraza sa strane čeljusti.

Mnogi ljudi rade upravo to cijeli svoj odrasli život. Trpaju što više hrane u usta, zaboravljajući da zubima treba prostora za žvakanje hrane.

U vrijeme žvakanja hrane dvije trećine je iza obraza. Ovo rasteže obraze i na kraju izgledaju kao prazne vrećice kada u njima nema hrane.

Najbolje je stavljati hranu u usta u malim porcijama, temeljito je žvakati i progutati prije sljedeće porcije.

U civiliziranim zemljama djecu uče upravo tako, ali ako dođete u restoran i pogledate okolo, zaprepastit ćete se onim što vidite.

Predlažem da jednog dana, kada budete sami kod kuće, sjednete pred ogledalo i gledate kako jedete.

Gledajte pokrete koji čine obrazi, usta i čeljust.

Zapamtite koji pokreti izvana mogu izgledati ugodno, a koji – ružno.

Na primjer, ako imate rupe u zubima, hrana će tamo zapeti.

Jeste li primijetili da se jedan kut usta zakrivi kada jezik počne vaditi ostatke hrane koji su upali u vrećice između zuba i čeljusti?

Pokušajte zadržati hranu unutar granica zuba. Sve što je izvan ove granice je višak hrane koji je ušao u usta.

Količina hrane u ustima treba biti takva da stane u usta zatvorene čeljusti.

Sažvakana hrana treba zauzimati toliko prostora u ustima da je nije teško progutati bez pribjegavanja pomoći pića.

Poželjno je da svaka porcija hrane koja vam uđe u usta bude 60 do 70 posto salata, povrća i voća, koji sadrže sok koji pomaže vlažiti druge ugljikohidrate (na primjer, kruh, riža, tjestenina) u vrijeme žvakanja.

Što je hrana više natopljena prehrambenim sokovima, probavnim enzimima i slinom, koji su daleko učinkovitiji lubrikanti od bilo koje čaše vina, piva ili vode, to ju je lakše progutati.

Ako je vaša prehrana dobro uravnotežena, uopće ne trebate piti tekućinu. Svaka hrana je dobra samo kada sadrži dovoljno sokova.

Ako hranu temeljito žvačete, neće vam trebati dodatna tekućina da je progutate. Uvijek je najbolje piti tekućinu nakon obroka.

Zato zapamtite: uvijek stavite malu količinu hrane u usta, tek toliko da pokreti lica ostanu privlačni tijekom jela. Čim se višak hrane nađe iza obraza (ili oba obraza), oblik lica se iskrivi i tada možete vidjeti svoju karikaturalnu sliku.

Ako se ne odreknete loše navike trpanja velikih količina hrane u usta, na kraju ćete izgledati poput hrčka s obješenim vrećicama na obrazima.

Dovedite obraze u red
Vježba 1. Opuštanje obraza
Lezite na pod na leđa, savijte koljena i opustite se.

Da su vam obrazi tkivo pričvršćeno za kosti vaše lubanje, tada bi se pokazalo da postoje samo četiri igle koje se nalaze na četiri točke: jedna od njih je na vanjskoj strani sljepoočnice, druga je odmah ispod unutarnjeg kuta oka, treći je u donjem kutu čeljusne kosti, a četvrti je odmah iznad gornje usne.

Objavljeno dana