Kako preživjeti prvi mjesec majčinstva?

Nakon devet mjeseci trudnoće konačno ste na svijet donijeli svoju bebu. U prvih nekoliko tjedana majčinstvo je vrlo stresno iskustvo za svaku majku. Većina majki se samo nada da će preživjeti ovaj prvi mjesec majčinstva i da će proći bez problema. Nove majke prolaze kroz širok raspon emocija u rasponu od čiste radosti do sumnje i očaja, ali to samo znači da volite svoje dijete i da ste uloženi u njegovu dobrobit.
Prvi mjesec majčinstva obično je vrijeme nesanice, čestog hranjenja i bolova u tijelu. No, ne postoji pravilo da bi novopečene majke sve trebale raditi same. Bilo da se radi o vašem partneru, vašim roditeljima, prijateljima, pa čak i dadilji ili sluškinji, prihvatite njihovu pomoć i nemojte se osjećati krivima. Ne samo da morate prihvatiti pomoć, već je i pokušati iskoristiti koliko god možete.

Napravite popis stvari koje su vam potrebne i stavite popis na mjesto gdje ih možete vidjeti kako bi život činili lakšim. Većina novopečenih majki će se nasmijati kada im netko kaže da idu u krevet dok beba spava, jer žele obaviti što više kućanskih i osobnih poslova u međuvremenu. Nedostatak sna u kombinaciji s hormonima koji trenutno divljaju može brzo učiniti vaš život nepodnošljivim. Čak i nekoliko sati sna može vam promijeniti raspoloženje. Neki ljudi misle da je mudro držati se rasporeda od samog početka, dok drugi misle da je mudro pustiti da sve teče prirodnim tokom. Pronalaženje rutine koja vam odgovara zahtijeva pokušaje i pogreške, ali nakon nekog vremena pronaći ćete rutinu koja najbolje funkcionira za vas i vašu bebu.

Pronađite proizvode za mame u web trgovini.

Ako se osjećate umorno, tužno ili imate problema s razmišljanjem jasno nakon poroda, nemoj to ignorirati. Sve su to uobičajeni simptomi postporođajne depresije i o njima treba razgovarati s nekim vama bliskim. Međutim, nakon prvih nekoliko tjedana, razina hormona trebala bi se stabilizirati i ti bi osjećaji trebali proći. Ako ne, razmislite o traženju stručne pomoći. Nemojte očekivati da ćete vi ili beba stalno biti savršeni.

Preživjeti prilagodbu na to da postanete novi roditelj može biti teško, ali važno je učiniti sve što možete kako biste se osjećali što ugodnije i zdravije. Imajte na umu da ako svojoj bebi date dovoljno hrane i čiste vode i čuvate je na sigurnom, radite sjajan posao. Nemojte se izolirati, pokušajte izaći i uživati u životu koliko god možete dok se privikavate na roditeljstvo.

Naručite opremu za bebe.

Objavljeno dana